Virginia - Reisverslag uit Richmond, Verenigde Staten van Jan Willem Bos - WaarBenJij.nu Virginia - Reisverslag uit Richmond, Verenigde Staten van Jan Willem Bos - WaarBenJij.nu

Virginia

Door: Jan Willem

Blijf op de hoogte en volg Jan Willem

26 Oktober 2007 | Verenigde Staten, Richmond

Geachte lezers,

Hierbij veel dank voor alle reacties, erg leuk om te lezen. Inmiddels is het al enige tijd geleden dat ik een bericht achterliet, maar 5 weken gaan zo snel voorbij.

Gisteren heeft het voor het eerst echt geregend, de zorgwekkende droogte fase in het zuidoosten (Georgia, Carolina's etc.) was al ingegaan, en ook de stad Richmond was bezig met water te limiteren. Het regent hier nu bij tijd en wijlen zeer behoorlijk, wat ik wel grappig vind ter afwisseling. Tot eergisteren toe was het nog steeds boven de 20 graden.

De World Series zijn bezig wat erg vermakelijk en leuk is. Verder bezoek ik regelmatig de ijshockey wedstrijden van het universiteitsteam. Daarnaast is hier zo eindeloos veel te doen, lezingen met gastsprekers, socials van fraternities, excursies enzovoort enzovoort. Er gaan wel geruchten gespekt met een negatieve ondertoon rond over de school. Ten eerste, dit was bij uitstek de feestschool van de staat Virginia in de jaren '80, nu is het wat je er zelf van maakt, maar het wordt zeerzeker niet gestimuleerd. De lodges (huizen van studentenverenigingen - fraternities/sororities) zijn acceptabel maar echt simpel vergeleken met andere universiteiten. Bijkomend probleem is, enkele weken geleden werd een vrouwelijke eerstejaars met alcoholvergiftiging aangehouden. Nu komt alcoholvergiftiging hier veel regelmatiger voor dan in Nederland, maar soms maakt de politie er opeens een groot probleem van. Door dit voorval zijn de lodges gesloten. Dat zet weer extra druk op feesten in de apartementen (waar 3e en 4e jaars kunnen wonen) of in kamers, waar het dan veel drukker kan worden. In een lodge kan je dansen, in een apartement komt het toch al gauw op slechts drinken neer. Tot zover de veranderingen op het uitgaansgebied. Velen zijn er wel teleurgesteld in, de lodges vallen mij persoonlijk ook wat tegen. Desondanks - krijg niet de impressie dat het een dooie boel is, feesten en alcohol voor studenten verbieden of beperken helpt echt niet. Velen hebben gevraagd of de feestjes net zoals in films zijn. Halloween komt er nu aan, en dat is werkelijk hilarisch. Iedereen is kostuums aan het kopen, dat gaat wat worden.

Nu academisch. Op het moment is het zo dat je voor een klas 3, 4 of 6 credits kan krijgen (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad/hoevaak je ontmoet). De meeste vakken zijn 3 credits. Met ingang van volgend academisch jaar gaan we van het creditsysteem overstappen op blocks en units. De werklast zou 10 uur per vak worden buiten de lessen tijdens de vijfdaagse week. Dat zou 40 uur + ongeveer 12 uur aan klassen worden. Vrij intens, de werklast schijnt veel zwaarder te worden. Gecombineerd met de veranderingen in feesten en het dormbeleid (onduidelijk welke dorms volgend jaar voor wie bestemd worden)is er aardig wat geklaag.

Volgende week ga ik mijn vakken voor volgend semester registreren. Eerstejaars zijn als laatste aan de beurt, dus hopelijk zitten de vakken niet vol. Als alles meezit ga ik Core, Principles of Macroeconomics, Calculus II en Intensive Intermediate French volgen. Frans is een klas die 7(!) keer per week ontmoet, maar om een taal effectief te leren lijkt me dat wel nuttig. Mijn Academic Advisor juichte mijn studie (Mathematical Economics) van harte toe met het oog op Graduate School, en toen ik vroeg naar in het buitenland studeren, werd ze helemaal enthousiast over London School of Economics, waar ik zelf eigenlijk ook al op hoopte. In het buitenland studeren zou dan zijn voor het complete Junior (3e) jaar. Allemaal ver weg, maar een jaar Londen en LSE zou wel ontzettend gaaf zijn.

Ik geloof inmiddels twee weken terug was Fall Break en mam en Wim zijn toen langs geweest. We hebben vier dagen door Virginia gereisd, wat echt heel mooi was. Virginia wordt ook wel het California van het oosten genoemd, vanwege de landschappelijke diversiteit (Virginia heeft eigenlijk alleen geen woestijn). Daarnaast is het een ontzettend historische staat, uitstekende universiteiten en veel ruimte. Er zijn speciale wegen door de bergen met fantastisch uitzicht. Het mooiste was wel adelaars die rondcirkelden door een blauwe hemel. Echt ongelooflijk ook hoe veel huizen hier zijn; groot en mooi, maar soms ook raar kriskras door elkaar gebouwd. Charlottesville en Lexington waren echt schone en vredige stadjes. In Lexington ligt overigens Robert E. Lee begraven, generaal van de Confederatie. Andere hoogtepunten waren Shirley Plantation - een voormalige slavenplantage (http://www.shirleyplantation.com/) en Williamsburg, waar een stadje ten tijde van de onafhankelijkheid/stichting van de staat is nagebouwd, met veel acteurs (http://www.colonialwilliamsburg.com/). Verder heb je in Virginia nog het rijke noordelijke deel en Virginia Beach (de stad met de meeste inwoners, minder dan een miljoen) aan de oceaankust. Nog genoeg te zien dus in de toekomst.

Verder zijn we met een aantal al begonnen plannen te maken voor de Spring Break (in Maart). Opties zijn tot nu toe Florida of community service in New Orleans. Ik kijk ook wel ernaar uit om (7 weken van nu) voor ruim 3 weken terug naar Nederland te komen!

Tot zover, berichten zijn welkom.

Vriendelijke groeten,

Jan Willem

• 28 Oktober 2007 - 19:49

Ewout:

Jw, minder feestjes dat moet een ramp zijn ;)
    maar frans volgen, dat is toch alweer een jaartje of 3 geleden dat je dat heb gehad. suc6 ermee alvast en uiteraard ook veelplezier met de rest van de vakken.
    ik blijf je berichtjes lezen, vind het kick en zou graag ook wel een gedeelte van me studie in buitenland willen doen.
    greetz ewout

• 03 November 2007 - 10:48

Marleen Brummelink:

JW,
    ik kreeg je weblogadres van Eline. Wat leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. De studie gaat ook goed begreep ik, en je komt ook aan voldoende party-time. Hoe is Halloween geweest?

• 12 November 2007 - 18:07

Andrea Noordegraaf-t:

lieve j.w.
    eindelijk zijn we on-line, je moeder gaf dit bericht door en het is enig te lezen hoe het met je gaat. Nog gefeliciteerd met je 18e we wisten niet hoe je te bereiken, mar bij deze alsnog een goed jaar.
    Hier in GB is het net winter geworden, nachtvorst, maar stralend weer overdag. Niet veel regen, maar dat hoeft ook niet na alle overstromingen van de zomer.Wij zelf zijn een beetje ondergelopen in de boilerroom, maar mensen in Kingsland zijn wel getroffen.
    We wensen je nog veel genoegen in usa en wie weet tot ziens, liefs, ook van Rick, je ANDREA

• 24 November 2007 - 19:42

Fleur:

jw, heb zin dat je weer naar bdrecht komt! kunne we weer lkkr keer hier stappen! vanaaf gaan mp en ik stad onveilig maken :P haha, tot binnekort! kuskus