Het begin van het vierde semester
Door: Jan Willem
Blijf op de hoogte en volg Jan Willem
27 Januari 2009 | Verenigde Staten, Richmond
Een van mijn 3 collega RA's is (terecht) ontslagen wegens slecht functioneren, dus ik moet wat extra taken overnemen. Verder begint de squash club nu echt serieus te worden en gaan we binnenkort toernooien spelen, hopelijk ruimschoots financieel ondersteunt door de universiteit. Het indoor voetbalseizoen loopt op z'n einde en het buiten voetbal komt er weer aan. We spelen nu doorgaans met een handbal (formaat 3 ipv 5 = voetbal), dus kleinere bal, wat best grappig is omdat je er leuke technische dingen mee kunt doen.
Ik vind zelf dat ik een leuke variatie aan vakken heb dit semester. Multivariate Calculus is opvallend interessant omdat je met meerdere variabelen werkt en zo driedimensionale objecten kan beschrijven, wat heel wat uitdagender is dan het eeuwige twee-assenstelsel. French Conversation through Cinema is fantastisch: we hebben vorige week Amelie bekeken en vervolgens over gediscussieerd en geanalyseerd etcetera. Totaal gaan we een stuk of 10 - 12 Franse films bekijken, plus een bezoek aan het VCU UR French Film Festival (grootste in Noord-Amerika) in Richmond (20 minuten van de campus). Er is niet al te veel huiswerk, maar veel en veel conversatie, maar ik ben allang blij dat er niet veel huiswerk is.
French Literature is leuk omdat de Franse literatuur zoveel markante figuren heeft voortgebracht (voorbeelden die we al bestudeerd hebben: Rimbaud, Baudelaire). En er is een focus op het hele koloniale aspect. Dan is het wel grappig/irritant om dat met Amerikaanse studenten te bespreken, omdat die er een hele andere kijk op hebben. Extreem politiek correct - vermoedelijk omdat de VS ooit zelf een onderdrukte kolonie was. En wat leuk is aan het Franse koloniale rijk is dat het wat uigebreider, gevarieerder en exotischer is dan dat voortdurende Indonesie (en een beetje Suriname). Algerije, Haiti, Indochina en Polynesie zijn dan wel verfrissend.
Macroeconomie... ik ben meer een microeconomie liefhebber, maar dat wordt weer een hoop gegeneraliseer over groeicyclii. En dan heb ik nog een half unit pianolessen, zodat ik mooi gewenst op 4.5 units uitkom. We hebben vooral veel muzieknotatie en lezen en simpele oefeningen gedaan tot nog toe, wat wel verfrissend om op te halen was voor mij. En er zijn verschillende oefenruimtes met instrumenten waar je altijd (24/7) heenkan om te oefenen, dus ik ga er wel eens heen met wat vrienden, en dan is het leuk dat ik in de toekomst hopelijk ook een constructieve muzikale bijdrage kan leveren in plaats van louter gepingel en drummen uit het ritme.
De inauguratie was wel een komische dag om mee te maken, Washington DC is erg dichtbij. Er lijkt een verfrissende wind te waaien.
Tot zover de korte update. Ik kijk uit naar jullie mails, en eventueel als iemand hier nog een reactie gaat achterlaten, dat zou ook welkom zijn!
Vrede en liefde toegewenst,
Jan Willem
27 Januari 2009 - 19:27
Alice:
Dag Jan Willem, mijn complimenten over je bericht. Zo heel anders dan dat ik van je gewend ben. Je schrijfstijl is anders. Veel persoonlijker denk ik. Ik heb het met plezier gelezen. Voor jou ook alle goeds gewenst! Liefs, Alice -
07 Februari 2009 - 11:42
Charlotte:
Hee!
Leuk dit profiel te bekijken.. Ik ga in september een semester aan Richmong University studeren dus vind het super leuk jouw ervaringen te lezen.
Groetjes Charlotte -
11 Februari 2009 - 06:08
Jan Willem Van Den Bos:
Oh gaaf! Het is echt een schitterende campus en omgeving en er zijn ook zeer veel bijzondere en leuke dingen aan het Amerikaanse studentenleven te ontdekken en mee te maken. Als je nog vragen hebt kan je me altijd emailen: jwvdbos@hotmail.com